Wijn

In m’n leven neemt wijn een bijzondere plaats in, het is meer dan een hobby. Het is een passie. De meeste wijnopleidingen van heb ik gedaan, met als belangrijkste de  Vinologenopleiding die ik in 2005 heb afgerond. De titel van Vinoloog had ik nodig. Niet alleen om de enorme berg theorie die je leert op de Wijnacademie. Of om de honderden wijnen die je moet kunnen herkennen. Maar ook om serieus genomen te worden in de wijnwereld.

Op m’n 27e werd ik lid van de Associatie van Wijndocenten. Een beetje vroeg, maar ik vind het heerlijk om kennis over te dragen.  Om te praten over m’n vak. Je kunt meer genieten van een wijn als je het verhaal er achter kent. Elke wijn heeft een verhaal. Soms van hoge opbrengsten op vruchtbare grond. Soms over moeilijk begaanbare hellingen met oude wijnstokken die weinig, maar geconcentreerde en complexe wijn opleveren.

Op dit moment verzorg ik 3 wijncursussen. Eén in IJsselstein, één in Bodegraven en één in m’n kookstudio te Beverwijk. Daar geef ik ook de enige kaascursus van Nederland. Die is trouwens een groot succes. Niet in de laatste plaats door gastdocente Betty Koster: koningin van de kaas. Meer informatie hierover vindt u op m’n site Sommelier.nl.